Monday, November 10, 2014

"Digiaedik" (digital enclosure)

Mõiste tähendus

Digital enclosure (eestikeeli tõlgituna digiaedik), nagu seletatud Mark Andrejevic-u poolt: "Digital enclosure - the creation of an interactive realm wherein every action and transaction generates information about itself". Ehk siis veebikeskkonna loomine kus iga liigutus on üles ehitatud koguma kasutajate kohta informatsiooni.

Infoäri

Kust saab oma raha Google ja paljud teised "tasuta" teenuseid pakkuvad firmad. Google põhiäri on info müük ja suunatud reklaam ning teenis see neile 2013 aastal 13 miljardit dollarit kasumit. Ärid saavad kasutada pea igasugust infot toodete paremaks müümiseks (rahvus ,elukoht, rahaline seis, hobid, pere, jne.).
Kas läbi suunatud reklaamide või turuuuringute, on inimeste profiilide ja statistiliste andmete ost äridele kasulik. Seega on isikuandmete profiilimine ja nende profiilide müük kerkinud väga tulusaks äriks. Seega on iga digitaalse teenuse omaniku suur ahvatlus koguda ja müüa teenusekülastajate andmeid, et teenida kasumit.
Üks näide on krediitkaardid, millega makstes saavad poed sinust täpse profiili.

Kas inimesel on õigus mitte olla jälgitud?

Iga inimese elus juhtub asju mida ta ei taha avalikkusega jagada. Aga kui iga tema samm on salvestatud ja analüüsitud, võib tema kurjategija, vihavaenlane või salateenistus inimest kogutud infot avalikustamisega ähvardades kontrollida või tema maine täielikult rikkuda.
Seega usun ma, et tänapäevane isiklikke andmeid koguva interneti ärimudel on probleemne, kuna toimub täiesti inimese teadmatta ja jätab väga suure võimaluse vääritikasutamiseks.




No comments:

Post a Comment