Tuesday, October 14, 2014

Raamatu:"The case for copyright reform" poolt välja pakutud lahenduste hinnang

Ülemaailmne autoriõiguste reform ja mis mina sellest arvan


Mulle tundub, et autorikaitseõigused on üha tähtsam teema ühiskonnas kus kõiksugust infot, (mis on loomulikult kõik kellegi poolt loodud), ning kus samas on üha lihtsam automaatsüsteemide poolt igat vähimatki rikkumist trahvida. 

Väga on olukord ka patentidega, patendiajad mis 19 sajandil mõistlikud, on patendiomanike survel pikenenud üüratustesse pikkustesse, ja patenteeritakse tänapäeval ka absoluutselt kõike, mõistete patenteerimine (digitaalne ostukorv, emotikonid, ümarad nurgad, swipe to unlock, mis oleks juhtundud kui autonduse algusajal oleks keegi rooli või 4 rattaga auto ära patenteerinud?) on minu arvates täielik jaburus mis näitab et kohtusüsteem on mõnel pool täielikult reaalsusest eraldunud. Ja tarkvarapatent 20 aastaks on IT mõistes terve sajand.

Sama teed on käinud ka autorikaitse õigused, autoriõigused mis kehtivad 70 aastat pärast autori surma on täiesti ajuvaba, isegi keskajal ei liikunud maailm nii aeglaselt et kultuurielementi oleks võimalik nii kaua monopoliseerida.

Autoriõiguste reformi läheb hädasti vaja. Toon välja mida ma arvan piraadipartei raamatu teises paragraafis väljatoodud punktidest kuidas seda läbi viia:

Moraalsed õigused muutmata

Täiesti elementaarne, kui sa oled millegi loonud ei või keegi seda sinult isegi tunnustust andmata ära varastada (praktika mis oli väga populaarne IT algusajal).

Tasuta mittekommertsiaalne jagamine

See punkt hõlmab endas inimeselt-inimesele lugude saatmist, remixe kui ka kogu filmi Youtube'i üles riputamist ja põhimõtteliselt torrentimise legaliseerimist (kui tracker ei ole reklaame).
Hmm, üldiselt olen nõus, võib-olla mingite eranditega, sest reaalselt see praegu toimib ja ma ei näe kuskiltotsast ühiskonna kokkuvarisemist.

20 aastat monopoli

Täiesti õigus, 20 aastat on üüratu aeg, selle aja sees on kõik kes seda raamatut lugeda tahavad ja nende lapsed selle juba endale muretsenud, eluaeg+70 on absurdi tipp, mingid kauged sugulased või aktsionäride lapsed dikteerivad mis on ammusurnud autori soov, tänan ei.

Registratsioon pärast 5 aastat

See on rohkem legaalne parandus mis oleks pidanud juba aastaid tagasi seadusesse siisseviidud, kuna lihtsalt parandab seaduses olevaid auke.

DRM minema

No see on juba keerulisem, ma arvan et firmad kes kasutavad kliente vihastavat DRM'i kaotavad ainult maksvate klientide arvelt (Tihtipeale on piraatversioonid DRM'ist vabad). Ma arvan et kaotada võiks formaati ja kopeerimist piirava DRM'i, mis käib juba Tasuta mittekommertsiaalse jagamise punkti alla. Parem võiks ära keelata inimesi vihaleajavad piraatlusevastased "reklaamid" filmide alguses, need on tõsine piin.

Täiesti hämmastav, aga see ei ole paroodia.








No comments:

Post a Comment